preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Edukacija

Novine
 • Zagorje.com
 • Oblizeki

Ostalo

Društvene mreže

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 962387
Ovaj mjesec: 1452
Vijesti

Projekt Radimo i učimo

Učenici 2.THK razreda uspješno odradili Projekt Radimo i učimo vezan uz izradu i prigotavljanje prerađevina od voća i povrća.


Krajem prošle 2018./2019. školske godine, učenici 1.THK razreda dobili su zadatak da na jednom satu u ugostiteljskom praktikumu isprobaju tj. degustiraju i usporede  proizvode: domaći pekmez od šljiva i  domaći miješani džem koji su izradili njihovi stariji kolege prethodne školske godine. Učenici su zaključili da su domaći proizvodi vrlo ukusni, pa se tako rodila ideja da će pokušati sami napraviti domaće proizvode od prikupljenog voća i povrća tijekom ljetnih mjeseci, a po potrebi ga i smrznuti i sačuvati do jeseni kad će započeti nova školska godina i nove vježbe u ugostiteljskom kabinetu.

Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom - Poznavanje robe i prehrane – Računlastvo i Ugostiteljsko posluživanje - u dogovoru s predmetnim nastavnicima Ankom Ilinčić, Vericom Komin Renatom Tršinski i Ivanom Manojlović, učenici sada 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne zadatke. Odmah na početku rujna ove šk. godine započele su i praktične vježbe vezane uz izradbu i prigotavljanje prerađevina od voća i povrća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa.

Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:

  1. važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, kako u vlastitom domu tako i u ugostiteljstvu
  2. važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
  3. mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
  4. mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.

Kroz nekoliko radnih dana u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća i povrća u vlastitim voćnjacima i povrtnjacima, učenici su pod vodstvom svojih mentorica prigotovili: ekstra džem od šljiva i crvenog grožđa, džem od mandarina i dunja, domaći ajvar, kompot od krušaka, liker od višanja. Sve su prigotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke, pasterizirali ih, izvagali i osmislili  deklaracije na proizvodima. Učenici su tiskali deklaracije i naljepnice te napravili prezentaciju kojom su svoj projekt predstavili roditeljima 12.4.2019. na roditeljskom sastanku. Roditelji su bili silno ponosni, jer su sve prigotovljene proizvode mogli degustirati s buffet-stola, kao sastavni dio nekog jela, kojeg su učenici također napravili i poslužili pod budnim okom profesorice  Renate Tršinski  iz Ugostiteljskog posluživanja. I učenici su bili ponosni i radosni da mogu pokazati svojim roditeljima što su sve u školi naučili. Roditelji su s  odličnim ocjenama ocijenili navedeni projekt i predložili da nastavimo kako bi bilo još takvih roditeljskih sastanaka.

Dio svojih proizvoda učenici su donirali Gradskom društvu Crvenog križa Zabok, a ostale proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela.
                  

 Voditeljice projekta: Anka Ilinčić  i Verica Komin

 


Učenici prigotavljaju ekstra džem od šljiva i crvenog grožđa te ajvar.

 


12.4.2019. učenice Valentina Hoti i Meiden Ovčarić roditeljima predstavljaju proizvode  učenika u  projektu Radimo i učimo.
 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 22. 4. 2019.
preskoči na navigaciju