preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

 > Naslovnica

DOBRO DOŠLI U CENTAR ZA UGOSTITELJSTVO I TURIZAM ZABOK!


Jeste li spremni za izazov? Bilo da ste u potrazi za novim obrazovnim programima, stručnim usavršavanjem ili resursima za svoj profesionalni razvoj, naš regionalni centar kompetentnosti u Zaboku je tu da vam pruži podršku i otvori vrata beskrajnih mogućnosti u stvaranju karijere u sektoru turizma i ugostiteljstva! Naša vizija je postati lider u području strukovnog obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu!

Svojim učenicima i polaznicima nudimo kvalitetne i inovativne programe temeljene na suvremenim znanjima i vještinama usklađe s potrebama tržišta rada.

Naše vrijednosti su:

  • Izvrsnost i integritet
  • Društvena odgovornost
  • Partnerstvo i suradnja
  • Uključivost i različitost

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.
Više o informacijama o EU fondovima dostupno je na stranici www.strukturnifondovi.hr.


Vijesti

Aktivnosti učenika Srednje škole Zabok u šk. god. 2014./2015.

Autor: Dubravko Vidović, 1. 12. 2014.

Na samom početku školske godine – u rujnu, naši su učenici sudjelovali na raznim događanjima i manifestacijama u Gradu Zaboku, u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i šire. Da spomenemo samo neka događanja:

  • Tjedan kajkavske kulture u Krapini
  • Projekt Zdravo i fino
  • 8. susret općina i gradova – prijatelja djece RH
  • Aronia cup u Zagrebu
  • Interslast – europskom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Naši učenici su tijekom listopada i studenog ponovno zabilježili nove uspjehe, te obilježili važna događanja, pa ističemo:

  1. Sudjelovanje (10-tak učenika i nastavnika ugostiteljsko turističke struke) na Mini studiju turizma koje je organizirala TZ Grada Zaboka od 13. - 15 listopada o.g. Učenici 2HT, 2THK, 3HT i 4THK email su zadatak pomno pratiti izlaganja predavača i o svemu obavijestiti tj. informirati svoje kolege na jednom od narednih satova struke. Predavači su govorili o turizmu: kao pokretaču socio - ekonomskog razvoja, o svjetskim trendovima u turizmu, tj. da li Zabok može imati turistički proizvod koji bi zadovoljio zahtjevne turističke potrošače; o Strategiji razvoja HR turizma do 2020.; o novim turističkim proizvodima, odnosno trendovima u svijetu, te kako ih pokušati implementirati u Zabok, tj. da li Zabok ima uvjete preuzeti dio svjetskog turističkog kolača i odnosno što učiniti da bi se uvjeti razvili/stvorili; o mogućnostima suradnje i poslovanja s turističkom industrijom, o marketingu novih produkata, odnosno kako biti prisutan i prezentirati informacije o svojem proizvodu na globalnom turističkom tržištu; o prvim iskustvima poduzetnika posebne/specijalizirane turističke agencije odnosno o razvoju i poslovanju destinacijske menadžment kompanije, koja se bavi kreiranjem turističkog proizvoda tzv. „zelene orijentacije“.

     

  2. Sudjelovanje na 18. manifestaciji Gljivarenje v Stubakima – najveće okupljalište gljivara i svih zaljubljenika u prirodu, održano 18. listopada u Parku prirode Medvednica, gdje su učenici i profesori predstavili Školu i postignuća naših učenika, pomagali pri organizaciji i realizaciji Manifestacije, sudjelovali u turističkom poslu, te se educirali o mogućnostima razvoja održivog turizma, kroz zaštitu prirode i korištenja prirode u razvoju turističkog proizvoda.


    Izložba gljiva – edukacija o prirodi i održivom turizmu

     

  3. Povodom 60. obljetnice osnutka Tehničkog muzeja te ugovaranja sponzorstva s kompanijom RWE, Tehnički muzej omogućio je za 50 učenika i profesora iz Srednje škole Zabok da 23. listopda, posjetu i razgled Muzeja, ali i dijela znamenitosti Grada Zagreba.

     

  4. Sudjelovanje na 10. međunarodnom natjecanju „EUROPE 2014“ u organizaciji Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu iz Bratislave, koje se održalo od 20. - 24. listopada, na kojem su naši učenici - kuhari  Ian Tin Hmelina i Martin Klanjčić (mentor: Ivan Benkotić), učenici – konobari Martina Jurina i Antonio Lovrenčić (mentor: Stjepan Gmajnički) predstavljali našu Školu u različitih 5 disciplina, te ostvarili jedno treće mjesto, 3 srebrne medalje, te 1 zlatnu medalju i to u disciplini Flambiranja slastice.

    Učenici i mentori po dodjeli priznanja u Bratislavi 2014.

     

  5. Povodom završne svečanosti Kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, 26.listopada, naši su učenici pod vodstvom svojih profesora Ivana Peteka i Ivana Majseca, pripremili prigodnu degustacijsku gastro izložbu, za sve sudionike svećanosti.

     

  6. U okviru Internacionalnog kongresa tjesteničarstva ”CONPASTA” održana je gastronomsko – tjesteničarska revija u Karlovcu od 06. - 07.studenog, na kojoj su naši učenici aktivno sudjelovali. Čuli su zanimljiva predavanja o tjesteninama i proizvodima od tijesta iz 10-tak zemalja svijeta (Kina, Koreja, Japan, Albanija, Rusija, Slovenija idr.), ali su se okušali i u prigotavljanju jela od tjestenina, tradicionalnih domaćih rezanaca karakterističnih za Hrvatsko Zagorje, te su i naša jela našla mjesto na prezentaciji za sudionike. Naravno, i gosti i sudionici su mogli odslušati 9 predavanja, vidjetii 17 gastro – degustacija i probati 120 vrsta jela od tjestenina, koja su pripremali i prezentirali vrhunski kuhari, ali i naši učenici.

    Naši učenici 2UB razreda prezentiraju svoje kreacije s tjesteninama i profesor Ivan Đurkin Benkotić na CONPASTI

     

  7. Članovi Volonterskog kluba Srednje škole Zabok i Mladi iz zabočkog Društva Naša djeca od 2. - 9. studenoga 2014. boravili su u Krškom i sudjelovali u razmjeni mladih u okviru projekta „Etno groove“ i EU Programa Erasmus + u suradnji s Mladinskim centrom Krško. Glavni cilj projekta „Etno groove“ je razmjena i širenje multikulturalne svijesti o zajedničkoj Europi i poticanje aktivnog sudjelovanja mladih kroz neformalno obrazovanje u području glazbene folklorne tradicije.

     

  8. Nove spoznaje o važnosti začina za ljudsku prehranu našim učenicima predstavili su članovi Kotany grupe – predstavnici za Hrvatsku koji su 20. studenog održali predavanje o začinima, prezentirali i pojasnili važnost začina za zdravlje i donirali školi jednogodišnju zalihu začina.

    Radionica – začini Kotany u Srednjoj školi Zabok

     

  9. Tijekom studenog Ministarstvo poduzetništva i obrta uputilo je Školi ugovor za dodjelu bespovratnih 50 tisuća kuna iz projekta „OBRAZOVANJE ZA PODUZETNIŠTVO“ za 2014. godinu, za kupnju opreme: miješalica za tijesto, gastro posuda, stroja za pakiranje kolačića/medenjaka, pisača za naljepnice (etikete), prijenosnog računala (laptop) sa MS Office i projektor sa prezenterom. Mentorice projektka već su početkom školske godine, započele s projektnim aktivnostima u suradnji s Termama Tuhelj, koje su nam potpora i vanjski suradnik i partner. Ovim projektom želimo pokazati da je u obrazovnom sustavu moguće uskladiti i organizirati iskustvenu/projektnu nastavu na stvarnim primjerima i u međusektorskoj suradnji između učenika ugostiteljsko turističke struke i ekonomske struke (ovaj puta vezano uz projekt Medenjak uz kavicu i nastavni predmet Vježbenička tvrtka.), odnosno da je sve moguće.

 

zabilježila                 

Branka Kralj




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju