preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 949925
Ovaj mjesec: 220764
Projekti Europske unije

Izviješće o projektnim aktivnostima REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na osnovu Zakona o strukovnom obrazovanju i vrlo strogih kriterija, 20. srpnja 2018., donijelo je Odluku o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za 25 srednjoškolskih ustanova u RH u sektorima: turizma i ugostiteljstva, zdravstva, strojarstva, poljoprivrede te elektrotehnike i računarstva. Srednja škola Zabok jedna je od 6 srednjoškolskih strukovnih ustanova u sektoru turizma i ugostiteljstva, koja je dobila/zaslužila to laskavo i obvezujuće priznanje. Projektne aktivnosti su u tijeku, a trajat će do kraja 2023. godine.

 

 


Cilj uspostave Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo jest razvoj ljudskih potencijala na području cijele RH i to kroz poboljšanje kvalitete pružanja turističko – ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz sustav cjeloživotnog učenja. Korisnici Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo su:

  • Nastavnici srednjoškolskih obrazovnih institucija i profesori fakultetskih ustanova i institucija
  • Učenici, studenti i mentori u ugostiteljsko-turističkim gospodarskim subjektima
  • Nezaposlene osobe koje žele prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu
  • Zaposlene osobe koje traže stručna usavršavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu
  • Zaposlene osobe u javnom sektoru povezanom sa turizmom i ugostiteljstvom
  • Osobe koje žele dodatne edukacije iz sektora ugostiteljstva u slobodno vrijeme (hobisti)

S obzrom na cjelokupnu situaciju koja nas okružuje, projektne aktivnosti su malo usporene. Usprkos situaciji, poštivajući epidemiološke mjere Srednja škola Zabok je ovaj tjedan uspjela organizirati i provesti prve edukacije za nastavnike vlastite ustanove, ali i partnerskih instituacija Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Edukacije/radionice su se provodile svaki dan u dvije grupe, tako da su prvi dan u ponedjeljak 11. siječnja na radionicama sudjelovali naše kolege iz Varaždiina, Preloga i Bjelovara, a od utoraka do petka radionicama su nazočili domaćini, tj. svi nastavnici i profesori SŠ Zabok. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 20 nastavnika iz partnerskih škola i 60 polaznika iz SŠ Zabok.

Naime, partnerska Udruga UNUO - koja se bavi kreativnim osposobljavanjem osoba s invaliditetom za ugostiteljstvo, a u sklopu projektnih aktivnosti pripremila je ciklus predavanja i radionica o vrstama invaliditeta te o načinima komunikacije i poučavanja učenika s invaliditetom. Tijekom predavanja poseban je naglasak bio na važnosti inkluzije u radu s učenicima sa poteškoćama, primjenjujući primjere dobre prakse iz vlastitog iskustva, a na dobrobit i tih učenika kako bi se i oni mogli jednako dobro uključivati i razvijati radne vještine kroz nastavne procese. Za pravilnu inkluziju djece s određenim teškoćama i preprekama važna je sinergija svih dionika u odgojno-obrazovnom procesu, počevši od pojedinaca i roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školi, ali naravno i cjelokupne društvene zajednice. Edukacijom su obuhvaćena razna područja invaliditeta, od oštećenja sluha i vida do tjelesnog invaliditeta. Na taj način dobili smo uvid koliko i mi nastavnici možemo pomoći svakom djetetu da se pravilno razvija, socijalizira, stekne samopouzdanje, bude prihvaćeno od vršnjaka i zajednice te da na taj način postane zadovoljan pojedinac i dobar radnik u ugostiteljstvu ili turizmu što je kranji cilj.

 

Brankica Kralj
voditeljica projekta

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 18. 1. 2021.
preskoči na navigaciju