preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 949943
Ovaj mjesec: 220782
Projekti Europske unije

Turizam novog doba: Uloga centara kompetentnosti

U okviru projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Opatiji u sklopu znanstvene konferencije ToSEE - Tourism in Southern and  Eastern Europe 2021. održao se okrugli stol na temu: Turizam novog doba: Uloga centara kompetentnosti.


Okrugli stol otvorili su uvodnom riječju:

  • Dekanica fakulteta, dr. sc. Sandra Janković, zaželjela je dobrodošlicu svim sudionicima i posjetiteljima okruglog stola u novoj zgradi koja po prvi put je otvorila vrata jednom znanstvenom skupu poput ToSEE konferencije. Također je napomenula kako je FMTU već više od 20 godina prisutan u Zaboku sa studijskim programima te se raduje suradnji na projektu ReCeZa sa Srednjom školom Zabok, ali i na projektu RCK RECEPT s Ugostiteljskom školom Opatija.
  • Ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec, dipl. ped. istaknula je kako će Centar kompetentnosti Zaboku biti centar koji će školovati turistički kadar iz sedam županija (Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Međimurske županije, Zagrebačke i Grada Zagreba) što obuhvaća više od pola svih učenika, mentora  ugostiteljsko-turističkih škola u Republici Hrvatskoj
  • Zamjenik župana Primorsko – goranske županije Vojko Braut je pozdravio suradnju fakulteta sa srednjim školama na EU projektima o transformaciji škola u regionalne centre i svim žalio puno uspjeha u radu.
  • Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar, rekao je da je Krapinsko-zagorska županija nositelj i lider kontinentalnog turizma u RH, te je podsjetio da je investicija vrijedna oko 120 milijuna kuna, 30 mil. kuna za građevinske radove i sa 66,6 mil. kuna za soft dio, a KZŽ će se u projekt uključiti s 25 mil. kuna.

Uvodni dio okruglog stola najavila je ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec sa predstavljanjem projekata ReCeZa i RCKTU Zabok gdje su predstavljeni: Veličina projekta i novi elementi koji će biti u sklopu regionalnog centra – smještajnom objektu, ugostiteljskom objektu, turističkoj agenciji, poduzetničkom HUBu; standardima zanimanja, standardima kvalifikacija i strukovnim kurikulumima koja će se kreirati i provoditi u Srednjoj školi Zabok, ali i u cijeloj RH; mogućnostima cjeloživotnog učenja koji će se pružati u regionalnom centru i dr.

Dr.sc. Irena Ateljević, iz Instituta za turizam, putem zoom-platforme predstavila je drugu temu okruglog stola „Transformacija i regenerativna budućnost turizma“ gdje je glavni aspekt bio usmjeren ka novoj vrsti turizma koja je korisnija planetu i od održivog turizma i poprima sve važniji aspekt za nove goste.

Doc. dr. sc. Suzana Bareša i dr. sc. Dora Smolčić Jurdana sa FMTU, s temom Kompetentnim kadrovima do konkurentnog turizma – uloga visokog obrazovanja, predstavile su studijske programe, radionice i cjeloživotno učenje  vlastitog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija

Prof. dr. sc. Oliver Kesar i Izv. prof. dr. sc. Danijela Ferjanić Hodak predstavili su temu: Izazovi obrazovanja za potrebe turizma budućnosti: Jesmo li spremni za promjene na turističkom tržištu?

U ovoj temi predavači su se usredotočili na trenutnu situaciju sa kadrovima u turizmu, nedostacima i prednostima u postojećem programima kadrova za turizam te su istražili i predstavili nove poslove u turizmu za koje bi se trebalo pripremiti nove stadndarde i kvalifikacije kako bi budući kadrovi odgovorili na zahtjeve tržišta rada.

U komentare i opću raspravu uključilo se više sudionika, s naglaskom da je ove teme potrebno prezentirati svim zainteresiranim čimbenicima/akterima (MINTS, MZO, MRMS, ASOO, gospodarskom sektoru...) koji su u mogućnosti utjecati na razvoj i poboljšanja vezano uz promjene, prilagodbe i održivost sektora turizma i ugostiteljstva, naročito u pogledu kompetentnosti ugostiteljsko turističkih kadrova.

Andrej Ivankov
Voditelj centra kompetentnosti

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 5. 7. 2021.
preskoči na navigaciju