preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 949982
Ovaj mjesec: 220821
Projekti Europske unije

Stručna posjeta partneru Biotehniškom izobraževalnom centru (BIC) u Ljubljani

Na poziv partnera, Biotehnološkog izobraževalnog centra iz Ljubljane, predstavnici Srednje škole Zabok i predstavnici partnera iz obrazovnog sektora: Gospodarske škole Varaždin, Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar te Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija i Ekonomskog fakluteta iz Zagreba, u okviru instrumenta Uspostava regionalnih centara kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva, tj. u okviru projektnih aktivnosti na projektu ReCeZa - Regionalni centar Zabok, bili su gosti BIC-a Ljubljana od 15. do 17. prosinca 2021.

 


 

Tijekom niza sastanaka i prezentacija, partneri iz Hrvatske dobili su informacije vezane uz obrazovni sustav Republike Slovenije, od vrtića do doktorskih studija. Domaćini su osigurali informacije niza slovenskih institucija - direktno. Tako smo imali prilike čuti najnovije informacije od direktora i ravnatelja sljedećih institucija: Zavoda za školstvo Republike Slovenije, Centra za strukovno obrazovanje RS, Centra RS za mobilnost i europske programe obrazovanja i osposobljavanja, Republičkog ispitnog centra i Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa RS.

 

U okviru prezentacije EU projekata na školskoj strukovnoj razini predstavljeni su projekti domaćina BIC-a Ljubljana, ali i primjeri dobre prakse Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam iz Celja, koja na mobilnost (u EU) šalje preko 100 učenika i nastavnika godišnje. BIC djeluje na 4 lokacije u Ljubljani, zapošljava preko 200 djelatnika, od kojih su polovica nastavnici u formalnom obrazovanju, dok su ostali djelatnici zaposleni na projektima, poduzetničkim odjelima, administraciji te doprinose imidžu ustanove kao OBRAZOVNI CENTAR BUDUĆNOSTI, gdje se kvaliteta obrazovanja i uspješnosti promatra kao temeljna orijentacija, pa svojim učenicima, studentima i odraslim polaznicima nude najbolje uvjete za obrazovanje i postizanje kvalitetnih ishoda učenja.

 

Kroz ovu smo stručnu posjetu, posjetili prostore za učenje svih zanimanja, ali i prostor za učenje studenata ugostiteljstva KULT 316, gdje smo imali priliku vidjeti studente na djelu u prostorima kuhinje, blagavaonice, kavane, recepcije, smještaja, turističke agencije, mini-pivovare i vinskog podruma te probati i okusiti specijalitete okruženja u modernoj verziji. Učenici i studenti kulinarike i turizma sudjeluju u raznim aktivnostima i eventima Ljubljane. Sudjelovali su u organizaciji i postavljanju 2 izložbe u Etnografskom muzeju RS - Med naravo in kulturo (povijest življenja) i MI ZA STOLOM, koje smo imali prilike razgledati direktno s autorima - nastavnicima i učenicima. Turistički obilazak Ljubljane, obavljen je brodom po Ljubljanici.

 

Tijekom stručne posjete, dogovorene su i naredne projektne aktivnosti: nastavak rada na dokumentima izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i strukovnih kurikula te na uspostavi organizacijske strukture Regionalnog centra kompetentnosti u Zaboku. Naravno, to uključuje i prezentaciju ustrojstva, rada i razvoja našeg partnera BIC Ljubljana, svim djelatnicima Srednje škole Zabok, a radi integracije i sinergije različitih sektora obrazovanja te mogućnosti kvalitetnog objadinjavanja međupredmetnih tema u razvoju struke, ali i doprinosa učenju temeljenom na radu i razvoja karijera naših učenika.

Pripremila:
Branka Kralj

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 18. 12. 2021.
preskoči na navigaciju