« Lipanj 2022 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Izviješće o projektnim aktivnostima REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
Ministarstvo znanosti i obrazovanja na osnovu Zakona o strukovnom obrazovanju i vrlo strogih kriterija, 20. srpnja 2018., donijelo je Odluku o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za 25 srednjoškolskih ustanova u RH u sektorima: turizma i ugostiteljstva, zdravstva, strojarstva, poljoprivrede te elektrotehnike i računarstva. Srednja škola Zabok jedna je od 6 srednjoškolskih strukovnih ustanova u sektoru turizma i ugostiteljstva, koja je dobila/zaslužila to laskavo i obvezujuće priznanje. Projektne aktivnosti su u tijeku, a trajat će do kraja 2023. godine.
Cilj uspostave Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo jest razvoj ljudskih potencijala na području cijele RH i to kroz poboljšanje kvalitete pružanja turističko – ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz sustav cjeloživotnog učenja. Korisnici Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo su:
S obzrom na cjelokupnu situaciju koja nas okružuje, projektne aktivnosti su malo usporene. Usprkos situaciji, poštivajući epidemiološke mjere Srednja škola Zabok je ovaj tjedan uspjela organizirati i provesti prve edukacije za nastavnike vlastite ustanove, ali i partnerskih instituacija Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Edukacije/radionice su se provodile svaki dan u dvije grupe, tako da su prvi dan u ponedjeljak 11. siječnja na radionicama sudjelovali naše kolege iz Varaždiina, Preloga i Bjelovara, a od utoraka do petka radionicama su nazočili domaćini, tj. svi nastavnici i profesori SŠ Zabok. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 20 nastavnika iz partnerskih škola i 60 polaznika iz SŠ Zabok.
Naime, partnerska Udruga UNUO - koja se bavi kreativnim osposobljavanjem osoba s invaliditetom za ugostiteljstvo, a u sklopu projektnih aktivnosti pripremila je ciklus predavanja i radionica o vrstama invaliditeta te o načinima komunikacije i poučavanja učenika s invaliditetom. Tijekom predavanja poseban je naglasak bio na važnosti inkluzije u radu s učenicima sa poteškoćama, primjenjujući primjere dobre prakse iz vlastitog iskustva, a na dobrobit i tih učenika kako bi se i oni mogli jednako dobro uključivati i razvijati radne vještine kroz nastavne procese. Za pravilnu inkluziju djece s određenim teškoćama i preprekama važna je sinergija svih dionika u odgojno-obrazovnom procesu, počevši od pojedinaca i roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školi, ali naravno i cjelokupne društvene zajednice. Edukacijom su obuhvaćena razna područja invaliditeta, od oštećenja sluha i vida do tjelesnog invaliditeta. Na taj način dobili smo uvid koliko i mi nastavnici možemo pomoći svakom djetetu da se pravilno razvija, socijalizira, stekne samopouzdanje, bude prihvaćeno od vršnjaka i zajednice te da na taj način postane zadovoljan pojedinac i dobar radnik u ugostiteljstvu ili turizmu što je kranji cilj.
Brankica Kralj
voditeljica projekta