« Lipanj 2022 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ljetna škola gastronomije i turizma
U okviru projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, učenici ugostiteljsko turističke struke Srednje škole Zabok i partnerskih škola iz Preloga, Varaždina i Bjelovara sudjelovali su na specijalističkim radionicama kroz učenje temeljeno na radu u Termama Tuhelj u razdoblju od 21. - 26. lipnja 2021. godine.
Na edukacijama je sudjelovalo 12 učenika: Ana Majhen, Lorena Turk, Sanela Matiša, Klara Frljužec, Karolina Škudar, Ana Čukman, Tena Novosel, Dijana Ignac, Izabel-Leona Kolman, Fran Slamek, Domagoj Franjević i Emanuel Hržić Vlahek. Iz svake je škole bilo po troje učenika u pratnji nastavnice Nevenke Bosilj iz Gospodarske škole Varaždin te mentoriranje i podršku koordinatorice projektnih aktivnosti Renate Tršinski, nastavnika kuharstva Tomislava Vranića, voditelja Centra Andreja Ivankova i voditeljice projekta Branke Kralj.
Domaćini Ljetne škole - Terme Tuhelj, pružili su logističku podršku u vidu smještaja, prehrane i korištenja dodatnih sadržaja Termi, ali i mogućnosti sudjelovanja u svim segmentima ugostiteljsko turističkog radnog procesa u svim djelovima turističkog kompleksa. Tako su učenici imali priliku upoznati se sa svim prostorima, sadržajima i ponudom Hotela Well****, Kamp-a, Glampinga, Dvorca Mihanović, SPAeVita programa te Vodenog planeta, a zaposlenici Termi pripremili su i održali nekoliko zanimljivih i specijalističkih radionica vezanih uz ugostiteljske sadržaje i ponudu, kao na pr.: kulinarske radionice i pripremu jela za pansionske goste, integralni sustav posluživanja obroka, prezentaciju jela kroz komunikaciju s gostima, radionice barskih mješavina, zanimljive programe s predstavnicima Podravke i sl. Od vlasnika OPG Trs obitelji Sever iz Klanjca doznali su obiteljsku priču o vinima i autohtonoj klanječkoj sorti grožda Sokol. Turističku priču uživo doživjeli su u jedinstvenom muzeju na otvorenom - Staro selo Kumrovec, zatim su prošetali stazom među krošnjama u zaštićenom krajobrazu Zelenjaku te se upoznali i s ostalim atrakcijama u okruženju.
Kroz aktivnost učenja temeljenog na radu, željelo se učenicima pokazati specifične uvjete i zahtjeve koji se traže u ugostiteljsko turističkoj struci, ali i uvid u poslovanje ugostiteljskog-turističkog kompleksa takvog kapaciteta poput Termi Tuhelj u svim segmentima. Razvojem svoje karijere učenici mogu upravljati na razne načine, što im je prezentirala naša bivša učenica THK programa Ivana Osrečak, koja je nakon srednješkolskog obrazovanja odabrala Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, a potom je odradila nekoliko godina i stekla praksu u gospodarskom okruženju da bi se ove školske godine pridružila timu ugostiteljsko turističke struke Srednje škole Zabok.
Nastavak učenja temeljenog na radu i škole za život u ugostiteljstvu i turizmu u okviru projekta ReCeZa nastavlja se početkom naredne školske godine raznim natjecanjima u struci, kao i studijskim putovanjima, gdje će se učenici opet moći upoznati sa sličnim ugostiteljsko-turističkim kompleksima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pri odlasku, učenici su odradili i evaluacijske radionice. Komentirali su svoje sudjelovanje u ljetnoj školi te dali prijedloge i sugestije za buduće takve aktivnosti.
Branka Kralj
voditeljica projekta ReCeZa