preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 949943
Ovaj mjesec: 220782
Projekti Europske unije

Radionica u BIC Ljubljana

Dana, 14. rujna 2021. godine u prostorima Biotehniškog izobraževalnog centra Ljubljana (BIC Ljubljana) u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok održan je niz radionica za nastavnike: Izvajanje praktičnega usposabljanja dijakov s posebnimi potrebami; sodelovanje z delodajalci in drugimi strokovnimi ustanovami.

Tema radionice je bila osposobljavanja i obavljanja praktične nastave učenika s posebnim potrebama. Prisustvovali su djelatnici iz partnerskih institucija: Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja te Srednje škole Zabok.

 

 


Po dolasku u BIC Ljubljana, predstavljen je rad BIC Ljubljane s fokusom obavljanje praktične nastave srednjoškolaca s posebnim potrebama. Uvodni dio su odradili ravnateljica gđa. Tatjana Šček Prebil i koordinator projekta gosp. Boštjan Ozimek, a gđa. Tanja Kek i gđa. Andreja Perčić strukovni dio. Glavne točke radionice bile su:

  • Certificiranje osoba/zaposlenika u poduzeću kako bi poduzeća mogla provoditi praktičnu nastavu za učenike s posebnim potrebama
  • Dobivanje poticaja od države za primanje svih učenika na praksu

Zatim je, Matej Povšek, ravnatelj Centra Janeza Levca, govorio o edukaciji osnovnoškolaca s posebnim potrebama. Tema ovog dijela programa edukacije bio je Slovenski zakonodavni okvir, inkluzija djece s posebnim potrebama u redovni rad osnovnih škola te nezainteresiranost i neadekvatna osposobljenost učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama.

 

Sljedeća edukacija bila je u Domžalama, u "invalidskom društvu" Centerkontura, čiji su rad predstavile gđa. Tita Destovnik i gđa. Maja Zovko Stele. Zanimljivost je da “invalidska društva” moraju imati 40-50% zaposlenih s posebnim potrebama, a društvo mora biti u privatnom vlasništvu i neprofitno. Centar ima zaposlene sljedeće stručne suradnike: psihologa, radnog terapeuta te kao vanjskog suradnika liječnika medicine rada. Rade i na EU projektu „Prehod“ koji je namijenjen svim teže zapošljivim osobama (mlađima od 26 godina, starijima od 55 godina, migrantima, itd.) gdje je cilj da osobe budu aktivnije na tržištu rada, da ne izgube radne navike te budu što više socijalno uključene, s krajnjim ciljem pronalaska posla, tj. zapošljavanja.

Neki od programa za teže zapošljive osobe su:

  • Glineni program
  • Izrada papuča i sličnih kožnih proizvoda
  • Lakši ručni poslovi (etiketiranje i sl.)
  • Ugostiteljski program

Za osposobljavanje mladih do 26. godina s poremećajima ponašanja također je predstavljen je projekt „Gostilno delo“ koji centar radi od 2014. godine u suradnji s BIC Ljubljana. „Gostilna delo“ je ugostiteljski objekt u kojem se uz mentorsko vodstvo radi na pripremi hrane. Najveća prednost ovog projekta je da se odmah vidi napredak polaznika što omogućuje potencijalnim poslodavcima da lakše zaposle polaznike projekta. Cilj programa u prvom planu je ustoličiti osnovne radne navike te socijalna interakcija.

 

Zadnja edukacija bila je u Ljubljani, u UNI Soča, državnoj instituciji koja se bavi rehabilitacijom i pomoći kod zapošljavanja osoba s posebnim potrebama. Ovdje je Sonja Kotnik prezentirala prostorije u kojima rade procjene sposobnosti i rehabilitaciju te govorila o programu koji osobe slijede kako bi bile aktivnije na tržištu rada. Impresivno je da je svakoj osobi program prilagođen, ovisno o njihovim sposobnostima i mogućnostima.

 

Pripremili sudionici iz Srednje škole Zabok
Andrej Ivankov, Renata Tršinski, Ivan Petek i Maja KotarskiPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 17. 9. 2021.
preskoči na navigaciju