RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „ZIMSKA GOZBA – TRADICIONALNA HRVATSKA KUHINJA ZA 21. STOLJEĆE”
Autor: Danijel Pevec, 5. 3. 2019.
U subotu 16. veljače 2019. godine ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok održana je četvrta po redu, u ovom ciklusu radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok, Kako je tema ovog ciklusa „Hrvatska tradicijska jela“ djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spajajući tradicionalna jela s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionicu zdravoga kuhanja za djecu odradila je ekipa u kojoj su bili naši učenici Borna Petrinec, Dominik Pellegrini, Marijana Županić, Manuela Kolar i Dominik Obrež sa profesoricama Ankom Ilinčić i Renatom Tršinski, uz ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i demonstratoricom, poznatom gastro stručnjakinjom Željkom Klemenčić i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Tradicionalna jela u radionici bila su pripremljena u novom ruhu za 21. stoljeće. Za doručak je posluženo, već uobičajeno, energetsko piće, ovaj put od banane, maslaca kikirikija, zobenog napitka s dodatkom spiruline. Za ručak smo pripremili hranjivo rapsko sočivo (varivo) s grahoricama, ječmom i kukuruzom, domaće krumpirovo tijesto (valjušci ili šufnudle) s ljubičastim i narančastim batatom, zeleni umak od raštike i smeđi umaci od paste sezama i kikirikija, slana pita od poriluka te kao ravnoteža težoj zimskoj hrani svježa zimska salata s koromačem i narančom. Za desert je pripremljen puding od riže sa začinima anisa i cimeta (inačica bakinog recepta riže na mlijeku) te čokoladna torta bez mlijeka, bijelog šećera i brašna,s tamnom čokoladom s visokim postotkom kakaa te s orašidima i medom