preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 951607
Ovaj mjesec: 6
Volonterski klub

Sudjelovanje u projektu “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”

U projektu OVOR kojeg provodi Savez društava „Naša djeca” Hrvatske u partnerstvu sa dvije Osnovne škole iz Gospića i Slatine (OŠ dr. Jure Turića, Gospić i OŠ Eugena Kumičića, Slatina) te Društvom „Naša djeca” Zabok sudjelovala je i voditeljica volonterskog kluba Srednje škole Zabok, nastavnica Ana Frgec Belošević.


Cilj projekta je:

  • edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama kao i volontera za razvoj volonterstva, održivi razvoj lokalnih zajednica te poticanje na aktivno sudjelovanje.
  • doprinos odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva razvoju volonterstva, održivog razvoja i aktivne dječje participacije u lokalnim zajednicama.

Nakon odslušane edukacije i odrađenih aktivnosti u lokalnim zajednicama, odradio se i posjet udrugama diljem Lijepe naše koje pružaju primjer dobre prakse. Naravno, cijelo vrijeme su se poštivale važeće epidemiološke mjere i sve je prošlo bez poteškoća. Posjetila se udruga Humana Nova iz Čakovca, koja je društveno poduzeće aktivno na tri područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom, a njihov rad nam je predstavio upravitelj gdin. Ivan Božić. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje svakodnevno u Humani Novoj stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta i izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode.

U gradu pod Marjanom planiran je posjet dvjema udrugama; udruzi Mi i udruzi Sunce. Udruga Mi se od osnutka 1997. bavi provođenjem programa potpore građanima i razvoja zajednice poticanjem suradnje, solidarnosti i uključivanja građana, u cilju uspostavljanja društvene kohezije. Naziv udruge odražava osnovne ciljeve rada udruge u kojima je naglašeno zajedništvo među ljudima. Treći posjet je bio udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Udruga je osnovana još 1998., a danas je Sunce prisutno na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao jedna od vodećih organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj. Predstavnice udruge su nas odvele na mjesto izvođenja jednog od svojih trenutnih projekata u centru Splita gdje će ubrzo niknuti održivi botanički vrt.

Predstavnici svih udruga su bili krasni domaćini i lijepo su nam predstavili svoje brojne programe koje ponosno provode. Šećer na kraju bio je posjet Galeriji Meštrović u Splitu, ostavštini našeg najvećeg kipara Ivana Meštrovića. Projekt OVOR se financira iz hrvatsko-švicarskog programa suradnje.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 20. 4. 2021.
preskoči na navigaciju