2019-03-05 09:14:01

RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „ZIMSKA GOZBA – TRADICIONALNA HRVATSKA KUHINJA ZA 21. STOLJEĆE”

U subotu 16. veljače 2019. godine  ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok održana je četvrta po redu, u ovom ciklusu radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok, 

Kako je tema ovog ciklusa „Hrvatska tradicijska jela“ djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spajajući tradicionalna jela s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina.

Radionicu zdravoga kuhanja za djecu  odradila je ekipa u kojoj su bili naši  učenici Borna Petrinec, Dominik Pellegrini, Marijana Županić,  Manuela Kolar i  Dominik Obrež sa profesoricama Ankom Ilinčić i Renatom Tršinski, uz  ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i demonstratoricom, poznatom gastro stručnjakinjom Željkom Klemenčić i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak.

Tradicionalna jela u radionici bila su pripremljena u novom ruhu za 21. stoljeće.

Za doručak je posluženo, već uobičajeno, energetsko piće, ovaj put od banane, maslaca kikirikija, zobenog napitka s dodatkom spiruline.

Za ručak smo pripremili hranjivo rapsko sočivo (varivo) s grahoricama, ječmom i kukuruzom, domaće krumpirovo tijesto (valjušci ili šufnudle) s ljubičastim i narančastim batatom, zeleni umak od raštike i smeđi umaci od paste sezama i kikirikija, slana pita od poriluka te kao ravnoteža težoj zimskoj hrani svježa zimska salata s koromačem i narančom.

Za desert je pripremljen puding od riže sa začinima anisa i cimeta (inačica bakinog recepta riže na mlijeku) te čokoladna torta bez mlijeka, bijelog šećera i brašna,s tamnom čokoladom s visokim postotkom kakaa te s orašidima i medom


Srednja škola Zabok