2019-10-04 14:19:36

EUROPSKI DAN JEZIKA

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok u četvrtak su, 26.9.2019., obilježili Europski dan jezika, između ostalog kako bi upozorili učenike na jezičnu raznolikost Europe i važnost učenja stranih jezika, ukazali na europsku jezičnu i kulturnu raznolikost i osvijestili potrebu njezinog očuvanja te ohrabrili učenike na učenje stranih jezika.

Aktivnostima obilježavanja prethodile su pripreme. Učenici 1. thk sudjelovali su u obilježavanju Europskog dana jezika grupnim radom. Učenici su podijeljeni u 3 grupe, grupa Ladies je istražila povijest i ciljeve obilježavanja Europskog dana jezika, Mače je proučilo i izdvojilo aktivnosti za obillježavanje dana ( palindromi, tongue twistersi, long words, animal sounds….), grupa Radio Banovina je odabrala 10 izazova kojima će se baviti. Učenice 3. Tb i učenici 4. Eb i 4. K koji uče njemački jezik sa svojom profesoricom Kristinom Štrok izradili su dva plakata – jedan s jezičnim izazovima, a drugi o fenomenu Denglisch. Tako su u četvrtak učenici mogli odraditi neki jezični izazov, a najpopularniji su bili: pisanje svog imena na različitim pismima te pričanje viceva na stranom jeziku. Učenici 4.htt razreda predstavili su svoje aktivnosti 1.u razredu (u sklopu projekta Book Club, učenici su posjetili kazalište Vidra gdje su gledali predstavu Macbeth na engleskom jeziku. Uslijedilo je čitanje knjige nakon čega su dobili raznovrsne kreativne zadatke kojima su trebali predočiti svoje viđenje knjige. Jedan od zadataka je bio prijevod čina na zagorski). Isti čin je skupina u sastavu Brigita Šćuric, Ivana Zebić, Klaudija Kurešić, Lea Glavač, Mihael Rogina i Lovro Obad, uprizorila i izvela pred učenicima 1.u, a sljedećeg dana, na Europski dan jezika u izvedbi su mogli uživati učenici 1. htt, 2. htt i 2. ub razreda. Cilj je bio  unaprijediti komunikacijske sposobnosti učenika iz engleskog jezika na razini recepcije, interakcije i produkcije, razvijati ljubav prema književnosti, poticati kreativnost obradom klasičnih tekstova na način da ih se osuvremeni uporabom modernih tehnologija te smjesti u današnje okružje, upoznati učenike s elementima književnog djela i kazališne predstave, razviti sposobnost istraživanja i prikupljanja podataka iz različitih izvora, poticati na međusobnu suradnju, ukazati na nužnost i poticati učenike na razvoj kritičkog mišljenja, razviti sposobnost planiranja i organiziranja svoga rada, motivirati učenike za daljnje učenje i uporabu stečenih znanja. Projekt su vodile i realizirale profesorice Tanja Tratnjak Blažić i Irena Bilić.

Povodom Europskog dana jezika učenici 3.HTT i 4. HTT koji uče njemački kao prvi strani jezik (nastavnica Ljubica Savić) održali su već tradicionalan nastavni sat putem skypea s učenicima Realschule Sundern iz Njemačke, na kojem su razgovarali o svakodnevnom životu, školi i slobodnom vremenu.

U predvorju škole s učenicima 2.HTT i 3.HTT odigrane su različite jezične igre, memory te online igre na njemačkom jeziku. Tijekom produženog velikog odmora za sve zainteresirane učenike su u predvorju škole organizirani kahoot kvizovi o svjetskim jezicima, a najuspješniji učenici nagrađeni su simboličnim nagradama i pohvalnicama. Dobrom raspoloženju pridonijela je i dobra glazba na engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku.

Kako nam učenici i nastavnici ne bi ostali gladni prilikom izvođenja raznih aktivnosti, za gastro ponudu pobrinuli su se razredi 3.Ub i 3.Thk (mentorica prof. Kristina Kovačec). Pod vodstvom prof. Đurkin-Benkotića, u ugostiteljskom kabinetu učenici su pripremili razne delicije karakteristične za predstavljene strane jezike. Od specijaliteta zemalja engleskog  govornog područja posebno se ističu  engleski čajni keksi koji su posluženi uz Englezima omiljeni čaj. Od specijaliteta zemalja njemačkog govornog područja posebno se ističu bečka štrudla (Apfelstrudel) pripremljena prema originalnom receptu te  pereci (Brezel). Što se tiče jela francuske kuhinje, učenici su ima priliku kušati francuske kroasane (Croissants). Jela su pripremljena prema originalnim receptima koje su učenici prezentirali u obliku dvojezične ilustrirane brošure (prof. Vesna Šukan) te ih ponudili učenicima i nastavnicima u predvorju škole. 

                     I ove smo se godine zabavili obilježavajući Europski dan jezika i već se veselimo idućem!


Srednja škola Zabok