2019-10-24 09:08:43

INTERSLAST - 8. Internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

U Termama Tuhelj,  15. listopada 2019. održao se 8. INTERSLAST – Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

I ove godine Srednja škola Zabok sudjelovala je na događanju na Interslastu.

U Termama Tuhelj 15. listopada 2019. održao se 8. INTERSLAST – Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Interslast se sastoji od kongresnog, natjecateljskog i promotivnog dijela u kojem značajno mjesto zauzimaju praktične radionice, prezentacije domaćih i stranih  proizvođača opreme i slastica, te stručna predavanja.

Tema ovogodišnjeg Interslasta je bila: Med u slastičarstvu. Sudjelovalo je više od 300 sudionika: slastičara iz RH, ali i jos desetak zemalja. Naravno kao i svake godine na Interslastu su sudjelovali i učenici srednjih slastičarskih i ugostiteljsko-turističkih škola iz Hrvatske i Slovenije, a bili su tu i članovi udruga koje njeguju izradu tradicionalnih slastica s medom, pčelarskih udruga, proizvođača opreme i sirovina za slastičarstvo.

Održano je mnoštvo zanimljivih predavanja s temama vezanim za uvoz meda u Hrvatsku, kvalitetu meda, upotrebu hrvatskog meda u slastičarstvu, upotrebu margarina u slastičarstvu, upotrebu tropa aronije  i grožđa u izradi keksa i čajnog peciva… Tijekom dana izmjenjivale su se radionice na kojima je prikazana izrada tradicionalnih slastičarskih proizvoda: zadarskog smokvenjaka, zagorskog medenjaka, korčulanskih klošuna, slovenske potice, slastica iz Tunisa i Nigerije ….

Natjecateljski program Interslasta odvijao se prema sljedećim temama:
•    PASTRY CUP OF CROATIA – natjecanje slastičara  seniora,
•    Artslast - natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola Hrvatske i Slovenije,
•    Folkslast - promocija izvornih hrvatskih slastica iz šest hrvatskih županija
•    Cromed - natjecanje u spravljanju najboljih  medenjka i medenih pita.

I ove godine Srednja škola Zabok sudjelovala je u aktivnostima događanja na Interslastu. Tako su se učenice 4.THK razreda natjecale u spravljanju torti, medenjaka i medenih pita pod mentorstvom prof. V Komin. Manuela Kolar se natjecala u spravljanju torte s medom (Artslast), a  Ivona Vukić i Karolina Valentić su se natjecale u spravljanju medenjaka i medenih pita (Cromed).

Učenica Ivona Vukić je osvojila srebrnu medalju za izradu medenjaka prelivenih čokoladom.
Večinu događanja na Interslastu kamerom je zabilježio učenik 1.THK razreda Nino F. Posavec.

 

Verica Komin, prof.

 
Učenici SŠ Zabok:
Valentić Karolina
Ivona Vukić
Manuela Kolar
Nino Florijan Posavec

 

 

  Nagrađeni čokoladni medenjaci od
Ivone Vukić i medena pita   Torta od saće   Medenjaci i medena pita   Medenjaci

Medena torta od Manuele Kolar

 

 


Srednja škola Zabok