2021-05-07 11:05:06

Odrađena on-line radionica Dani medijske pismenosti - Sexting i Sextortion

Učenici SŠ Zabok obilježili su Dane medijske pismenosti kroz on-line radionicu Sexting i Sextortion – provedeno od 19.- 23. travnja 2021. Na satu Računalstva/Informatike učenici 1.Ub, 1.THK, 2.Ub, 2.THK, 2.Ea, 2.Eb, 2.T, 2.HT i 3.HTT razreda su odradili nekoliko aktivnosti o Sexting-u i Sextortion-u.

Cilj on-line radionice je bio:

  • upoznavanje mladih s glavnim obilježjima sextinga i sextortiona,
  • osvještavanja povezanih rizika i negativnih posljedica,
  • poučavanja o načinima reagiranja i samozaštite te
  • poticanja učenika na kritičko promišljanje i razvoj osobno odgovornog ponašanja u digitalnom medijskom i komunikacijskom okruženju.

U prvom dijelu radionice pogledali su dvije on-line lekcije. U prvoj lekciji Sabina Mandić uvodi učenike u temu sextinga i sextortiona, objašnjava što ti pojmovi znače, zašto se mladi upuštaju u sexting te što nam o tome govore istraživanja provedena među mladima u Hrvatskoj: https://youtu.be/UiadWyd7BBE . Drugu video lekciju Sanja Radić Bursać započinje najčešćim mitovima o sextingu i upozorava na brojne rizike sextinga. Navodi i moguće posljedice elektroničkog seksualnog nasilja u kontekstu fizičkog, psihičkog i mentalnog te socijalnog zdravlja osobe. Učenicima objašnjava što mogu napraviti ako se nađu u nekoj neugodnoj ili rizičnoj situaciji, ili postanu žrtve sextortiona te kome se mogu obratiti za pomoć: https://youtu.be/7f1lQyqD8Ss .

 

 

 

 

 


Srednja škola Zabok