preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 963390
Ovaj mjesec: 2455
Knjižnica

 

Kultura jedne zemlje može se mjeriti brojem njezinih knjižnica, knjiga i čitača.

 

A. G. Matoš 

 

 

Izjavu o viziji i misiji školske knjižnice oblikovali su naši učenici. Ovo su njihovi odgovori:

 

Vizija

Želimo omogućiti djeci velik izbor kvalitetnih knjiga, biti dostupni svim uzrastima i omogućiti im da uživaju u našoj knjižnici čitajući knjige. Želimo potaknuti učenike da se uključe u što više aktivnosti, proširuju svoje vidike i nauče nešto novo. Želimo potaknuti što veći broj ljudi na čitanje, razvoj mašte i pozitivnog razmišljanja radi stvaranja odgovornih i svjesnih članova društva. Želimo opremljen prostor koji će na najzabavniji način prenijeti znanje učenicima i profesorima. Želimo poboljšanje opreme (računala) i educiranje učenika o raznim društvenim temama. Želimo razvijanje kreativnosti među učenicima i poticanje čitateljskih navika koje razvijaju naš vokabular.

 

Misija

Školska knjižnica omogućuje stjecanje vještina za cjeloživotno učenje, razvoj mašte i kritičko razmišljanje. Mi smo knjižnica koja otvara ulazak u svijet knjiga. Potičemo učenike i djelatnike škole na posudbu knjiga jer tako mogu steći dodatno znanje i proširiti vidike svog razmišljanja. Potičemo čitanje, istraživanje i vrednovanje izvora znanja. Potičemo maštu i uživanje u učenju i čitanju. Knjižnica je kulturno središte škole i omogućuje nam stjecanje stvaralačkog iskustva.

 

 

Fond knjižnice možete pogledati i pretraživati OVDJE.

Adresa e-pošte: knjiznicasszabok@gmail.com

Broj računala u knjižnici: 4

Broj čitaoničkih mjesta: 8

Knjižnični softver: METEL win

Školske knjižničarka: Ana Gmaz Živko, prof. i dipl. bibl.

 

Radno vrijeme s korisnicima knjižnice:

 

ponedjeljak utorak srijeda četvrtak petak
12.00 - 18.00 8.00 - 14.00 8.00 - 14.00 13.00 - 19.00 8.00 - 14.00

 

 

 

Školska knjižnica djeluje unutar Srednje škole Zabok od 1991. godine. Otad se razvija kao kulturni i informacijski dio škole. Opremljena je računalima za potrebe učenika i nastavnika, ima osam čitaoničkih mjesta, a od knjižnične građe nabavljaju se časopisi, novine, audiovizualna građa i knjige, od kojih najviše pripada školskoj lektiri i hrvatskoj književnosti općenito. Građa se nabavlja u suradnji s nastavnicima i učenicima. Knjižnica ima bogatu referentnu zbirku rječnika, leksikona i enciklopedija, a u novije vrijeme razvija se i zavičajna zbirka. Posjećenost knjižnice u posljednje je vrijeme izuzetno velika - tu se organiziraju izložbe, kvizovi znanja, nastupi učenika, posjeti učenika raznim događanjima, a ponekad s manjim prekidima djeluje i knjižničarska grupa. Učenici često pomažu u radu knjižnice, u skladu sa svojim vremenskim mogućnostima. Knjižnica nastoji odgovoriti na sve obrazovne i informacijske potrebe nastavnika, učenika i ostalih djelatnika škole. U potrazi za literaturom pretražuju se katalozi velikih knjižnica u Hrvatskoj, baze članaka, časopisa, repozitorija i ostalih mrežnih izvora. Učenici u knjižnici uče pisati stručne radove, seminare, citirati literaturu i izrađivati male bibliografije. Posebna pažnja pridaje se učenicima s poteškoćama u učenju ili u ponašanju. Knjižnica surađuje sa stručnim suradnicima, nastavnicima i svim djelatnicima škole, ali i s drugim knjižnicama, javnim i kulturnim institucijama. Nadamo se da će se u skoroj budućnosti obnoviti police, ormari i općenito prostor knjižnice te da ćemo moći pratiti suvremeni tehnološki i informacijski razvoj društva i odgovoriti na sve potrebe suvremene edukacije i nastave.

 

Gmaz Živko, Ana. 2017. Odgovor na potrebe suvremene nastave. Školske novine LXVIII/8. 20.

 

 

Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informaciji. Školska knjižnica opskrbljuje učenike vještinama za učenje kroz cijeli život, razvija njihovu maštu i osposobljava ih za život odgovornih građana.                                                           

                                                 UNESCOV-ov Manifest za školske knjižnice 

 

 

 

 

 

 

 

 preskoči na navigaciju