preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

 > Nastava  > Projekti
Projekti

Projekt Radimo i učimo 2022./2023.

Autor: Ivana Manojlović, 5. 5. 2023.

Početkom školske godine 2022./2023. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu, ali su u svojim kućama pronašli vino, zamrznute višnje i aronije. U ponudi naših trgovina je bilo svježe crvene paprike i limuna.

Učenici 2.THK razreda dobili su uputu osmisliti recepturu za izradu proizvoda od paprike, višanja, jabuka  i voćnog likera. Najčešće su opisali izradu likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od vina.

Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom, Poznavanje robe i prehrane, Računalstva i Ugostiteljskog posluživanja, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima Tomislavom Vranićem, Josipom Hodakom, Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne proizvode.

Dana 25. studenog 2022. su sudjelovali na radionici „ Radimo i učimo -voće i povrće za nas i za goste“. Cilj radionice je bio iskoristiti namirnice iz našeg okruženje i proizvesti kvalitetne i zdrave proizvode za svoju obitelj i  obogatiti ugostiteljsku ponudu, a možda se okušati u poduzetničkom djelovanju u svom budućem zanimanju.  U ugostiteljskom kabinetu naše škole, pod vodstvom profesora T. Vranića i profesorice V. Komin, učenici su izradili ekstra džem od višanja, džem od aronija i jabuka, ukiseljenu pečenu papriku, liker od limuna i liker od vina. Sve proizvode su napunili u ambalažu. Na satu Računalstva, pod vodstvom profesorice I. Manojlović, izraditi su etikete za svaki proizvod i kratku prezentaciju o aktivnostima projekta. Gotove proizvode će koristiti za izradu slastica i jela tijekom praktične nastave u ugostiteljskom kabinetu.

 Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:

  • važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, u vlastitom domu i u ugostiteljstvu
  • važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
  • mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
  • mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.

 

Učenici su ponosni i radosni na svoje gotove proizvode i prezentaciju.

Voditeljice projekta:
Verica Komin
Ivana Manojlović




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju