« Srpanj 2022 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Projekt RADIMO I UČIMO
Početkom školske godine 2020./2021. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu. Izradili su plakate o metodama konzerviranja namirnica koje nalazimo u našem zavičaju.
Učenici 2.THK razreda dobili su zadatak osmisliti recepturu za izradu voćnog likera, kompota ili voćnih džemova. Najčešće su opisali izradu kompota, likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od aronija. Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom – Poznavanje robe i prehrane – Računalstvo – Ugostiteljsko posluživanje – u dogovoru s predmetnim nastavnicima Tomislavom Vranićem, Ivanom Petekom , Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne zadatke, pa su odmah na početku rujna i tijekom listopada ove šk. godine započele i praktične vježbe vezane uz izradbu i prigotavljanje prerađevina od voća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa. Učenici 2.THK su marljivo prionuli izradi kompota od krušaka, kisele paprike, ekstra džema od malina i likera od aronija.
Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:
Kroz nekoliko radnih dana u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća u vlastitim voćnjacima ili kupljene svježe paprike učenici su pod vodstvom svojih mentora prigotovili: ekstra džem od malina, kompot od krušaka i kiselu papriku. Učenici 2. THK razreda osmislili su recepture za liker od aronija. Prikupili su smrznute aronije, kupili šećer, rum i začine. Sve su prigotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke, izvagali i osmislili deklaracije na proizvodima. Uz pomoć profesorice Manojlović (iz Računalstva) tiskali su deklaracije i naljepnice te napravili video uradak kojim se ovaj projekt predstavili roditeljima na roditeljskom sastanku 15.1.2021g.
Učenici su bili ponosni i radosni vidjevši svoje gotove proizvode. Proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela.
Voditeljice projekta: Verica Komin i Ivana Manojlović