preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 11. 2015.

Ukupno: 952255
Ovaj mjesec: 654
Projekti

Projekt Radimo i učimo

Učenici 2.THK razreda školske godine 2021./2022. odradili Projekt Radimo i učimo. Na predmetima Kuharstvo sa slastičarstvom, Poznavanje robe i prehrane, Računalstvo i Ugostiteljsko posluživanje izrađeni su 3 proizvoda: 

  • kompot od buća i citrusa
  • marmeladu od buća
  • liker od aronija

Pogledajte video učenika!


Početkom školske godine 2021./2022. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu, ali su zapazili veliku prehrambenu vrijednost buće i nazvali ju „kraljicom jeseni“. Učenici 2.THK razreda dobili su uputu osmisliti recepturu za izradu proizvoda od buća i voćnog likera. Najčešće su opisali izradu likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od aronija. Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom, Poznavanje robe i prehrane, Računalstva i Ugostiteljskog posluživanja, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima Borisom Markovićem, Josipom Hodakom, Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne proizvode.

Odmah na početku listopada ove šk. godine prema uputi prof. Komin (iz Poznavanja robe i prehrane) započeli su sa prikupljanjem receptura za izradu i prigotavljanje prerađevina od voća i povrća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa. Učenici 2.THK su marljivo pisali zadaću s recepturama i nutritivnim vrijednostima buće i aronije. Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:

  1. važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, kako u vlastitom domu tako i u ugostiteljstvu
  2. važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
  3. mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
  4. mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.

Tijekom svojih vježbi u studenom u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća i povrća učenici su pod vodstvom svojih mentora prigotovili kompot od buća i citrusa, marmeladu od buća i liker od aronija. Uz pomoć prof. Markovića (iz Kuharstva sa salastičarstvo), sve su prigotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke i izvagali. Tijekom prosinca, uz pomoć prof. Manojlović (iz Računalstva) osmislis su i tiskali deklaracije i naljepnice. U mjesecu siječnju, nalijepili su deklaracije te osmislili video uradak kojom će svoj projekt predstaviti roditeljima na roditeljskom sastanku. Video uradak se može vidjeti na poveznici https://youtu.be/LyuWZpR9hu0. Učenici su ponosni i radosni na svoje gotove proizvode i video uradak. Proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela.

Voditeljice projekta:
Verica Komin i Ivana ManojlovićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Manojlović   datum: 22. 4. 2022.
preskoči na navigaciju