Projekt Radimo i učimo 2024./2025.

Datum objave: 16.01.2025.
Kategorija: Radimo i učimo | Vijesti

Početkom školske godine 2024./2025. učenici 2.THK razreda i 1.U konobari dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu, ali su zapazili veliku prehrambenu vrijednost buće i nazvali ju „kraljicom jeseni“.
Učenici 2.THK razreda dobili su uputu osmisliti recepturu za izradu proizvoda od buća i ostalog povrća. Učenici 1. U razreda su planirali kiseliti zelje. Najčešće su opisali kiseljenje zelja ili izradu kiselih krastavaca ili ostalog plodastog povrća.
Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom, Poznavanje robe i prehrane i Računalstva, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima prof. Tomislavom Vranićem, prof. Darijom Vrdoljak, prof. Vericom Komin, i prof. Manojlović učenici 1. U i 2.THK započeli su s pripremom i provođenjem ideja u stvarne proizvode.

Odmah na početku ove šk. godine prema uputi prof. Komin (iz Poznavanja robe i prehrane) započeli su s prikupljanjem receptura za izradu i prigotavljanje prerađevina od voća i povrća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa. Učenici 2.THK su marljivo pisali zadaću s recepturama i nutritivnim vrijednostima buće, jabuke, mrkve, paprike, rajčice. Učenici 1. U razreda su od kuće donijeli recepturu za kiseljenje zelja. Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:

  1. važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, kako u vlastitom domu tako i u ugostiteljstvu
  2. važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
  3. mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
  4. mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.
    Tijekom svojih vježbi u rujnu i listopadu 2024. u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća i povrća učenici su pod vodstvom svojih mentora prigotovili marmeladu od buća, dunja i jabuka, lovačku salatu i kiselili kupus.

Uz pomoć prof. Vranića (iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom) i prof. Komin prigotovili su džem od buće i jabuke, lovačku salatu, napunili staklenke i izvagali.
Učenici 1. U razreda su uz mentorstvo prof. Darije Vrdoljak kiselili kupus i nakon četiri tjedna dobili svoj kiseli kupus te tako objasnili proces mliječno-kiselog vrenja. Tijekom prosinca 2024., uz pomoć prof. Manojlović (iz Računalstva) osmislili su i tiskali deklaracije i naljepnice. U siječnju 2025. nalijepili su deklaracije te osmislili prezentaciju kojom će svoj projekt predstaviti roditeljima na roditeljskom sastanku. Prezentacija se može vidjeti na poveznici.
Učenici su ponosni, a svoje gotove proizvode i uradak.
Proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela koje će sami konzumirati.


Voditeljice projekta:
Verica Komin, Darija Vrdoljak, Ivana Manojlović

Pročitajte još

PROGRAMI OBRAZOVANJA ODRASLIH

- besplatni preko vaučera HZZ-a Dostupni programi za stjecanje mikrokvalifikacija: - Komunikacija na društvenim mrežama u turizmu i ugostiteljstvu - Priprema hrvatskih tradicijskih slastica - Izrada digitalnih sadržaja za turističku promociju - Priprema i provedba...

Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači obilježava se nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat kao Dan ružičastih majica. Sve je započelo u Kanadi u znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu koju je...

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ TALIJANSKOGA JEZIKA

Dana 6. ožujka 2025. Srednja škola Zabok bila je domaćin Županijskog natjecanja iz talijanskoga jezika.Na natjecanju su sudjelovali učenici Srednje škole Krapina i Srednje škole Oroslavje u kategoriji "Gimnazije" te učenici Srednje škole Zabok u kategoriji "Strukovne...

Skip to content