Studijsko putovanje Švicarska
Autor: Ivana Manojlović, 4. 7. 2023.
Novi mjesec, novo studijsko putovanje, nova prilika za stručno usavršavanje nastavnika iz područja turizma i ugostiteljstva. Zemlja smještena u Alpama, poznata po prekrasnoj prirodi, bogatom izboru sireva, ukusnim čokoladama, preciznim i skupim satovima te pouzdanim bankama. Sigurno ste već pogodili da se nalazimo u Švicarskoj. Nastavnici Srednja škola Zabok i škola partnera - Srednja škola Prelog, Gospodarska Škola Varaždin i Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar i projektni partneri iz Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci i Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - BIC Ljubljana posjetili su grad Lausanne. Lausanne, glavni grad kantona Vaud, nalazi se na obali Ženevskog jezera. Tu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, veličanstvena katedrala Gospe koja se smatra jednom od najljepših crkava u Europi i svijetu, ali i EHL - Ecole Hoteliere de Lausanne, razlog našeg putovanja. EHL je najbolja ugostiteljska i hotelijerska škola na svijetu, pionir je u metodama podučavanja ugostiteljskih zanimanja u Švicarskoj i postavlja standarde izvrsnosti u ovom području. Imali smo priliku razgledati prostore škole i kampusa, upoznati se sa poviješću škole, njihovim obrazovnim programima i njihovom misijom: kroz ekološki i društveno održivu etiku i privrženost tradiciji osposobiti buduće lidere u području ugostiteljstva i hotelijerstva koji su okrenuti budućnosti. Izvješće pripremila:
Kristina Kovačec
Koordinatorica projektnih aktivnosti
Vođeni izrekom "Samo najbolje je dovoljno dobro", posjetili smo SHMS - Swiss Hotel Management School, treću najbolju ugostiteljsku školu na svijetu i drugu u Švicarskoj.
Prva su ugostiteljska škola na svijetu i prvi institut za visoko obrazovanje u Švicarskoj koji je dobio prestižno priznanje "Apple Distinguished School". Ovo priznanje dodjeljuje se centrima izvrsnosti koji demonstriraju inovativne načine korištenja tehnologije u svrhu učenja i poticanja kreativnosti učenika, kritičkog razmišljanja i suradnje. Regionalna koordinatorica, Gaia Cantamessa je pojasnila da njihovi učenici ne uče samo praktične vještine koje su im potrebne u ugostiteljstvu - oni dobivaju i kvalifikacije koje ih čine vidljivima na tržištu rada.
Pomoćnica dekana, Claire Jollain predstavila je Hotel Institute Montreux, školu za ugostiteljstvo i poslovni menadžment u Montreuxu. HIM je sedma najbolja ugostiteljska škola na svijetu te globalni lider u hotelijerstvu i poslovnom obrazovanju.