preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

Projekti Europske unije

Ljetna škola kulinarstva u Kul In-u, Sisak

Autor: Ivana Manojlović, 6. 7. 2020.

Učenici završnih razreda Srednje škole Zabok i učenici iz partnerskih škola Prelog, Varaždin i Bjelovar prisustvovali su radionicama iz područja gastronomije i ugostiteljstva u razdoblju od 25. - 27. lipnja o.g. u Sisku, KULIN d.o.o., Sisak. 

 

Na radionicama je prisustvovalo i sudjelovalo deset učenika; iz S.Š. Zabok (Manuela Kolar, Marijana Županić, Lovro Novina, Karlo Šoštarić), iz S.Š. Bjelovar (Tereza Vicić, Marija Haler), iz S.Š. Prelog (Matija Škvorc, Desimir Sudar), iz Gospodarske S.Š. Varaždin (Lovro Sekovanić, Dubravko Vuglač), u pratnji nastavnika mentora iz S.Š. Zabok (Boris Marković). Predavači koji su održavali radionice u ova tri dana: Zdravko Perić, Marko Hernaut, Lovro Miklaužić, Josip Šare i Sanel Subašić.

Dolazak i smještanje u apartmane 8:00 sati, predstavljanje i upoznavanje, uvodni sat. Kulinarski praktikum 10:00 – 13:00 sati radionica (tema: meso), predavač: Zdravko Perić. Učenici se kroz prezentaciju upoznaju s vrstama mesa, strukturom mesa, pravilnom obradom i ispravnim načinom pečenja mesa (goveđa pisana pečenica, janjeći kotleti, tomahawk steak). Radionica pekarstva trajala je od 13:30 – 16:30 sati (tema: artisan kruh i foccacie), predavač: Marko Hernaut. Upoznavanje s vrstama brašna, pravilnim postupanjem s kvasom, dizanje – preklapanje i pečenje tijesta. Od 17:00 – 19:00 sati trajala je radionica o vinarstvu (predavač: Lovro Miklaužić) prezentacija o vinima, vinske arome, degustacija vina.

Kulinarski praktikum 8:00 – 13:00 sati radionica (tema: punjene tjestenine), predavač: Marko Hernaut. Učenike se upoznaje s osnovnim karakteristikama tjestenina, brašnom semolina i brašnom 00. Nakon demonstracije izrade i odmaranja tijesta, te pripreme otvorenog raviola, učenici samostalno pristupaju izradi tijesta i raznih oblika tjestenina. Kulinarski praktikum 13:30 – 16:30 sati prezentacija i radionica (tema: riba), predavač Zdravko Perić. Učenici se upoznaju s vrstama riba i njihovim glavnim karakteristikama, prisustvuju pripremanju ribe romb i brancina. Sudjeluju prilikom filiranja ribe, odstranjivanja kosti i kože, te pravilnog pečenja ribe. Pariranje hrane s alkoholnim pićima 17:00 – 20:00 (tema: piva i vino), predavači Marko Hernaut, Lovro Miklaužić, Sanel Subašić. Učenicima se objašnjava i prezentira način na koji se parira, sljubljuje hrana s alkoholnim pićima. Upoznaje ih se s procesom proizvodnje domaćeg piva.

Kulinarski praktikum 08:00 – 13:00 sati radionica (tema: riba, savjetovanje s poslodavcima – restorani Bota Šare), predavači Zdravko Perić i Josip Šare. Učenike se upoznaje s kuhinjskom organizacijom, pripreminim i predpripremnim radnjama prilikom rada u kuhinji, kuhinjskim uređajima i alatima. Demostracija otvaranja kamenica, priprema tune tartar, pečenje tune i degustiranje navedenih specijaliteta. Pripema tradicionalnog dalmatinskog jela popara od tri vrste jadranske morske ribe (pic, arbun i brancin). Slastičarski praktikum 13:30 – 17:00 sati radionica (tema: restoranske slastice), predavač Marko Hernaut. Učenicima se demonstrira izrada domaćeg sladoleda od pistacija, čokoladni biskvit, parfe od maline s glazurom od bijele čokolade i dekoracija od šećera. Dodjela priznanja 17:00 – 18:00, odjava iz apartmana i odlazak. 

 

 

 




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju