Projekti Europske unije
WorldSkills Croatia 2022. natjecanja za učenike ugostiteljsko turističke struke
Autor: Ivana Manojlović, 21. 3. 2022.
Proteklog tjedna, od 16. - 19. ožujka kroz projektne aktivnosti ReCeZa - Regionalnog centra Zabok, glavne uloge preuzeli su naši učenici i njihovi mentori ugostiteljsko turističke struke.
Naime u RH, u 4 regionalna područja odvijala su se regionalna World Skills Croatia natjecanja, koja su izlučna natjecanja za nacionalno natjecanje, koje će se održati u svibnju za 40-tak strukovnih zanimanja. Regionalna natjecanja za učenike ugostiteljsko turističke struke za Središnju Hrvatsku održana su u partnerskim školama Gospodarskoj školi u Varaždinu i Turističko ugostiteljskoj i prehrambenoj školi u Bjelovaru.
Srednju školu Zabok predstavili su sljedeći učenici i njihovi mentori po disciplinama, kako slijedi:
- Disciplina Poslovanje recepcije hotela: Marta Srečić, učenica 3.THK razreda, mentorice: Ivana Osrečak i Irena Bilić; Marta je zauzela 3. mjesto i plasirala se na državno natjecanje
- Disciplina Slastičarstvo: Marija Jug, učenica 3.THK razreda, mentor Tomislav Kožić; Marija je zauzela 3. mjesto i plasirala se na državno WSC natjecanje
- Disciplina Kuharstvo: Marko Klanfar, učenik 3.UB, mentor Boris Marković, učenik je zauzeo 4. mjesto (od 12 natjecatelja)
- Disciplina Posluživanje: Tomica Štrumfin, učenik 3.UA, mentor Josip Hodak; učenik je zauzeo 5. mjesto (od 12 natjecatelja)
Naša je škola dobila pozivnicu od talijanske korporacije Caroli Hotels - za sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju - Tourism Competitions for European Hotel and Tourism Schools – 7th Edition. U sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, našu školu predstavili su učenici Viktor Horvat, Patrick Šajnički i Luka Benci te mentor Josip Hodak i voditelj RCK Andrej Ivankov. Učenice Lorena Rogina i Valerija Bunić, predstavile su Gospodarsku školu Varaždin, sa mentorom Sašom Pokos. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 66 natjecatelja iz 25 škola, a natjecali su se u tri discipline: Culinary Arts (kuharstvo), Restaurant Service (Posluživanje) i Hospitality (kombinacija turističke agencije i recepcijskog poslovanja). Naši učenici su se natjecali u sve tri discipline.
Naši učenici su prvi puta sudjelovali u ovakvom natjecanju, a specifičnost natjecanja je u tome da se prije natjecanja biraju ekipe, čiji su članovi iz različitih škola i ne poznaju se, ali na natjecanju moraju funkcionirati kao jedinstven tim i predstaviti se u najboljem izdanju, jer je nagrada samo jedna - samo za pobjednički tim. Kuharske ekipe pripremale su ribu s prilozima, konobarske ekipe su pripremale koktele, a hotelijeri su osmišljavali itinerar i rješavali check-in probleme. Cijelo se natjecanje odvijalo na engleskom jeziku. Ekipe naših učenika nisu osvojile prva mjesto, ali su učenici i mentori dobili uvid i iskustvo na jednom međunarodnom vrlo zahtjevnom natjecanju, a dobili su i pozivnicu da odrade praktičnu nastavu tijekom ljeta u jednom od Caroli Hotels objekata.
Uz natjecanje, mentori i učenici su sudjelovali na dodatnim programima, kao na pr.:
- turističkom razgledavanju grada Gallipolija, koji je bio i dio zadatka za Hospitality disciplinu
- posjetili su dva objekta u vlasništvu Caroli Hotelsa u obližnjem gradiću Santa Maria di Leuca
- nazočili su prezentaciji ALMA - međunarodne više ugostiteljske škole, koju mogu upisati polaznici iz cijelog svijeta i naučiti tajne talijanske kuhinje
- prezentaciji korištenja posebnog lonca/kotla za pripremu hrane za veliki broj gostiju održanu od strane kreatora lonca.
Pripremila:
Branka Kralj