preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

 > Upisi  > Konobar
Konobar

 
Junior Barmen kup

 

TROGODIŠNJE ZANIMANJE

 

Konobar radi na poslovima:

  • posluživanja i prodaje svih vrsta hrane i pića,
  • obračunava i naplaćuje ugostiteljske usluge, pri čemu je od
  • posebnog značenja izravna komunikacija s gostima, naročito kod specijalizacije za sommelijera, barmena isl.

 

Mogućnosti zapošljavanja:

  • U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, restora nima, bolnicama, brodovima i dr.

 

Nastavak školovanja:

  • Mogućnost napredovanja u struci i polaganja majstorskog ispita.
  • Nastavka školovanja u ustanovama za obrazovanje odraslih (završetak 4. razreda).
  • Postoji mogućnosti samozapošljavanja i pokretanja vlastitih ugostiteljskih objekata uz posjedovanje odgovarajuće licence – majstorskog ispita.

 

Elementi koji se boduju za upis u zanimanje KONOBAR:

  • Opći uspjeh  od  5. do 8. razreda , ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika i 1. strani jezik.

 

 


16. međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene

Autor: Ivana Manojlović, 10. 4. 2022.

U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, učenik 3.Ua razreda, Patrick Šajnički  sudjelovao je na 16. međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene koji se održao u Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo, wellness i turizam u Bledu u Sloveniji u razdoblju od 5. do 7. travnja 2022. godine.

S obzirom da se Slovenija ponosi sa svojom titulom zemlje održivog razvoja turizma i ekološke svijesti, ovogodišnja tema natjecanja bila je “Mystic Forest”.  

Svi natjecatelji morali su pripremiti zanimljive i kreativne priče o nastanku svog koktela s potpisom, na temelju zadane teme te ih ispričati pred povjerenstvom i to na engleskom jeziku. Povjerenstvo je ocjenjivalo priču, upotrebu stranog jezika, prezentaciju i povezanost s temom natjecanja. Nakon toga uslijedila je priprema i prezentacija samog koktela. Učenik Patrick Šajnički pripremio je koktel pod nazivom “The Old Pilot’s Battle” kojeg je osmislio njegov mentor Kristijan Gregorić.

Članovi Udruge konobara i barmena Slovenije su ocjenjivali tehničku izvedbu pripreme koktela, a okus koktela i sveukupni dojam ocjenjivalo je posebno povjerenstvo - članovi sponzorskih organizacija ovogodišnjeg natjecanja - G3Spirits.

U drugom krugu natjecanja natjecatelji su  demonstrirali svoje znanje pripreme klasičnih koktela. U izrazito jakoj konkurenciji ovog AEHT natjecanja, u kojem je nastupalo 25 natjecatelja iz 6 europskih zemalja (Austrija, Hrvatska, Latvija, Malta, Nizozemska i Slovenija), Srednja škola Zabok je prvi put sudjelovala pa možemo s ponosom reći da je učenik ostvario značajan uspjeh.
Patrick Šajnički osvojio je 1. mjesto u kategoriji  “Best sustainable cocktail”.
Čestitamo učeniku i mentoru Kristijanu Gregoriću iz Hotela Kaj, koji je ujedno i bivši učenik Srednje škole Zabok.

Pripremila: Kristina Kovačec, prof.

 




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju