13. Štruklijada
TROGODIŠNJE ZANIMANJE
Kuhar radi na poslovima:
- pripremanja, prigotavljanja i prodaje svih vrsta toplih i hladnih jela, raznih tipova, vrsta i područja u gastronomiji: wellness-programa, nacionalne, vegetarijanske ili riblje kuhinje, show cookinga i dr.
Mogućnosti zapošljavanja:
- U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, restora nima, bolnicama, brodovima i dr.
Nastavak školovanja:
- Mogućnost napredovanja u struci i polaganja majstorskog ispita.
- Nastavka školovanja u ustanovama za obrazovanje odraslih (završetak 4. razreda).
- Postoji mogućnosti samozapošljavanja i pokretanja vlastitih ugostiteljskih objekata uz posjedovanje odgovarajuće licence – majstorskog ispita.
Elementi koji se boduju za upis:
- Opći uspjeh od 5. do 8. razreda , ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika i 1. strani jezik.
Bratislava 2016
Autor: Ivana Manojlović, 26. 10. 2016.
12. Međunarodno natjecanje 'Europe 2016' Bratislava 17.10. - 21.10.2016. Srednja škola Zabok osvojila dvije zlatne, jednu sredbrnu i jednu brončanu medalju.
Učenici srednjih ugostiteljskih škola iz Slovačke, zemlje domaćina, Češke, Poljske i Hrvatske odmjerili su svoje snage na 12. međunarodnom natjecanju ‘Europe 2016’. Natjecanje, u organizaciji Stredne odborne škole hotelových služieb a obchodu iz Bratislave, održalo se u periodu od 17.10.-21.10.2016. godine. Bila je to prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje s novim tehnikama priprema jela i pića kao i za upoznavanje s drugim kulturama i njihovim kuhinjama budući su svoje prestavnike imali sljedeći gradovi: Bratislava, Nové Zamky, Prešov, Znojmo, Krakov, Piešt'any, Galanta, Prag i Zabok.
U kategoriji kuhara, našu Školu su predstavljali Martin Janković i Tibor Klobučar (mentor: Tomislav Vranić). Valentina Petrović i Hrvoje Pisk (mentor: Ivan Petek) natjecali su se u disciplini posluživanja svečanog objeda i postavljanju svečanog stola. Tibor Klobučar i Valentina Petrović su se također okušali u disciplini flambiranja dok se Hrvoje Pisk natjecao u kategoriji spravljanja koktela.
Naši predstavnici su natjecanje otvorili u kategorijama spravljanja koktela i flambiranja a završili s pripremom i posluživanjem svečanog objeda. Škola domaćin je organizirala razne izlete s ciljem predstavljanja svog grada i kulture istoga pa smo tako imali priliku upoznati se s poviješću Bratislave ispričanu od strane gradskog vodiča dok je kazališna predstava 'Kometa' bila odličan uvod u slovačku kulturu i jezik.
Srednja škola Zabok je i ove godine bila najuspješnija sudionica natjecanja osvojivši sljedeće nagrade:
- priprema svečanog objeda: 1. mjesto – Martin Janković i Tibor Klobučar (mentor : Tomislav Vranić)
- postavljanje svečanog stola: 1. mjesto - Valentina Petrović i Hrvoje Pisk (mentor: Ivan Petek)
- posluživanje svečanog objeda: 2. mjesto - Valentina Petrović i Hrvoje Pisk (mentor: Ivan Petek)
- spravljanje koktela: 3. mjesto - Hrvoje Pisk (mentor: Ivan Petek)
Čestitke učenicima i njihovim mentoricama!!!
Irena Bilić, prof.