preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

Turističko-hotelijerski komercijalist


Dani turizma i ugostiteljstva u Zaboku - gostovanje u Zagrebu

 

ČETVEROGODIŠNJE ZANIMANJE

 

Turističko-hotelijerski komercijalist radi  na:

  • poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih usluga,
  • posredovanja, prodaje i pružanja drugih turističkih usluga,
  • animacije gostiju, u seoskom, nautičkom i drugim oblicima turizma.

 

Mogućnosti zapošljavanja:

  • U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, turističkim uredima i sl.

 

Nastavak školovanja:

  • Na svim višim i visokim školama u Republici Hrvatskoj u skladu s položenim razinama obrazovnog dijela i izbornih predmeta državne mature.

 

Elementi koji se boduju za upis u zanimanje TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST:

  • Opći uspjeh  od 5. do 8. razreda,  ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika, 1. strani jezik, povijest, zemljopis, tehnička kultura.

 


Projekt RADIMO I UČIMO

Autor: Ivana Manojlović, 28. 1. 2021.

Početkom školske godine 2020./2021. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu. Izradili su plakate o metodama konzerviranja namirnica koje nalazimo u našem zavičaju.

 

 

 

 

Učenici 2.THK razreda dobili su zadatak osmisliti recepturu za izradu voćnog likera, kompota ili voćnih džemova. Najčešće su opisali izradu kompota, likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od aronija. Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom – Poznavanje robe i prehrane – Računalstvo – Ugostiteljsko posluživanje – u dogovoru s predmetnim nastavnicima Tomislavom Vranićem, Ivanom Petekom , Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne zadatke, pa su odmah na početku rujna i tijekom listopada ove šk. godine započele i praktične vježbe vezane uz izradbu i prigotavljanje prerađevina od voća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa. Učenici 2.THK su marljivo prionuli izradi kompota od krušaka, kisele paprike, ekstra džema od malina i likera od aronija.

Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:

  1. važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, kako u vlastitom domu tako i u ugostiteljstvu
  2. važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
  3. mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
  4. mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.

Kroz nekoliko radnih dana u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća u vlastitim voćnjacima ili kupljene svježe paprike učenici su pod vodstvom svojih mentora prigotovili: ekstra džem od malina, kompot od krušaka i kiselu papriku. Učenici 2. THK razreda osmislili su recepture za liker od aronija. Prikupili su smrznute aronije, kupili šećer, rum i začine. Sve su prigotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke, izvagali i osmislili deklaracije na proizvodima. Uz pomoć profesorice Manojlović (iz Računalstva) tiskali su deklaracije i naljepnice te napravili video uradak  kojim se ovaj projekt predstavili roditeljima na roditeljskom sastanku 15.1.2021g.

Učenici su bili ponosni i radosni vidjevši svoje gotove proizvode. Proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela.

Voditeljice projekta: Verica Komin i Ivana Manojlović




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju