Dani turizma i ugostiteljstva u Zaboku - gostovanje u Zagrebu
ČETVEROGODIŠNJE ZANIMANJE
Turističko-hotelijerski komercijalist radi na:
- poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih usluga,
- posredovanja, prodaje i pružanja drugih turističkih usluga,
- animacije gostiju, u seoskom, nautičkom i drugim oblicima turizma.
Mogućnosti zapošljavanja:
- U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, turističkim uredima i sl.
Nastavak školovanja:
-
Na svim višim i visokim školama u Republici Hrvatskoj u skladu s položenim razinama obrazovnog dijela i izbornih predmeta državne mature.
Elementi koji se boduju za upis u zanimanje TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST:
-
Opći uspjeh od 5. do 8. razreda, ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika, 1. strani jezik, povijest, zemljopis, tehnička kultura.
Projekt RADIMO I UČIMO
Autor: Ivana Manojlović, 28. 1. 2021.
Početkom školske godine 2020./2021. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu. Izradili su plakate o metodama konzerviranja namirnica koje nalazimo u našem zavičaju.
Učenici 2.THK razreda dobili su zadatak osmisliti recepturu za izradu voćnog likera, kompota ili voćnih džemova. Najčešće su opisali izradu kompota, likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od aronija. Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom – Poznavanje robe i prehrane – Računalstvo – Ugostiteljsko posluživanje – u dogovoru s predmetnim nastavnicima Tomislavom Vranićem, Ivanom Petekom , Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne zadatke, pa su odmah na početku rujna i tijekom listopada ove šk. godine započele i praktične vježbe vezane uz izradbu i prigotavljanje prerađevina od voća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskog poslovnog procesa. Učenici 2.THK su marljivo prionuli izradi kompota od krušaka, kisele paprike, ekstra džema od malina i likera od aronija.
Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:
- važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, kako u vlastitom domu tako i u ugostiteljstvu
- važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
- mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
- mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.
Kroz nekoliko radnih dana u ugostiteljskom praktikumu, od sakupljenog voća u vlastitim voćnjacima ili kupljene svježe paprike učenici su pod vodstvom svojih mentora prigotovili: ekstra džem od malina, kompot od krušaka i kiselu papriku. Učenici 2. THK razreda osmislili su recepture za liker od aronija. Prikupili su smrznute aronije, kupili šećer, rum i začine. Sve su prigotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke, izvagali i osmislili deklaracije na proizvodima. Uz pomoć profesorice Manojlović (iz Računalstva) tiskali su deklaracije i naljepnice te napravili video uradak kojim se ovaj projekt predstavili roditeljima na roditeljskom sastanku 15.1.2021g.
Učenici su bili ponosni i radosni vidjevši svoje gotove proizvode. Proizvode će koristiti tijekom nastave Kuharstva sa slastičarstvom za izradu slastica i jela.
Voditeljice projekta: Verica Komin i Ivana Manojlović