Dani turizma i ugostiteljstva u Zaboku - gostovanje u Zagrebu
ČETVEROGODIŠNJE ZANIMANJE
Turističko-hotelijerski komercijalist radi na:
- poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih usluga,
- posredovanja, prodaje i pružanja drugih turističkih usluga,
- animacije gostiju, u seoskom, nautičkom i drugim oblicima turizma.
Mogućnosti zapošljavanja:
- U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, turističkim uredima i sl.
Nastavak školovanja:
-
Na svim višim i visokim školama u Republici Hrvatskoj u skladu s položenim razinama obrazovnog dijela i izbornih predmeta državne mature.
Elementi koji se boduju za upis u zanimanje TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST:
-
Opći uspjeh od 5. do 8. razreda, ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika, 1. strani jezik, povijest, zemljopis, tehnička kultura.
Dvodnevna terenska nastava u Italiju, 04.04. i 05.04.2023.
Autor: Ivana Manojlović, 5. 4. 2023.
Učenici 1.U, 1.Thk, 1.Htt, 2.Tu, 2.Ub, 2.htt, 3.U, 3.Htt i 4.Htt s njihovim razrednicima i ravnateljicom Draženkom Jurec prisustvuju dvodnevnoj terenskoj nastavi u Italiji. Prvi dan započeli smo s Bolognom i Modenom gdje smo imali prilike vidjeti i upoznati drevno sveučilišno središte. Prošetali smo Bolognom te vidjeli iz prve ruke ulice prepune slasnih delicija. Slike govore i više od 1000 riječi. Učenici su se lijepo snašli u interakciji s izvornim govornicima kao i u samostalnom istraživanju grada. Pred kraj dana prošetali smo Modenom, a uvečer se smjestili u Grand Hotel Bologna pored Modene te nas očekuju večera i noćenje. Veselimo se sutrašnjem uzbudljivom danu kad ćemo posjetiti tvornicu i muzej Ferraria u Maranellu te tvornicu parmezana u Parmi. Voditeljica terenske nastave: Vlatka Benko, prof.
Drugi dan terenske nastave započeli smo obilaskom privatne tvornice parmezana San Pier Damiani u okolici Parme koja proizvodi svjetski poznati parmezan - Parmigiano Reggiano. Na ulazu nas je dočekala ljubazna vlasnica te nas provela kroz proces proizvodnje parmezana. Učenici su imali prilike vidjeti i doživjeti iz prve ruke kako nastaje ova delicija, a na kraju ture i degustirati te kupiti njihove proizvode. Naučili smo da parmezan treba minimalno "odstajati" 12 mjeseci prije nego dobije finalni žig te prije toga ne može u prodaju. Što dulje stoji, to je kvalitetniji, ali i skuplji, a "ležanjem" mijenja i svoju boju. Jedan rakav kolut koji odstoji barem godinu dana dođe 440€, a ako stoji dulje, cijena mu se penje i do 900 €. Najskuplji parmezan radi se od mlijeka smeđe krave jer je ono najmasnije i te krave daju manje mlijeka od crno bijelih krava.
Nakon tvornice parmezana uputili smo se na kraći razgled grada Parme te imali priliku kušati i finu talijansku carbonaru te spaghette al ragù.
Nakon Parme otišli smo u gradić Maranello i posjetili tvornicu i muzej Ferrari. Imali smo se prilike slikati uz najpoznatije modele ovog automobila te smo se provezli shuttle autobusom po cijelom kompleksu same tvornice. Vidjeli smo zgradu u kojoj nastaju ideje za nove modele, zgradu koja služi za aerodinamčka ispitivanja te jedan mali dio velike trkače staze koja je osmišljena kako bi vozači F1 bili što uspješniji u svojim utrkama. Vidjeli smo izvana kuću čuvenog Enza Ferraria te doznali zanimljivosti i o poznatom vozaču F1 Michaelu Schumacheru. Naučili smo također zašto Ferrari ima konja za svoj zaštitni znak te zašto baš odabir boja crvene i žute. Nakon razgleda tvornice posjetili smo muzej, a na kraju kupili zanimljive suvenire u obližnjoj suvenirnici.
Sad se vraćamo kućama umorni, ali zadovoljni i sretni jer smo puno toga doživjeli i naučili o čemu ćemo vam pričati kad se vidimo u školi.
Za pregled svih slika kliknite ovdje.
Voditeljica terenske nasave:
Vlatka Benko, prof.