Promocija zanimanja Kuhanje je cool
Autor: Ivana Manojlović, 30. 4. 2024.
Srednja škola Zabok ove godine provodi projekt Kuhanje je cool! kojim promoviramo cjelovito iskorištavanje namirnica prilikom kuhanja, naglašavamo važnost smanjenja otpada od hrane, a učenici se educiraju o principima održivog načina života i pravilnog zbrinjavanja otpada.
U projekt su uključeni i učenici osnovnih škola jer želimo poticati djecu da od malena razmišljaju o zdravoj prehrani, pokazujemo im da je kuhanje zdrava, zanimljiva i kreativna aktivnost, a da zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu nude velike mogućnosti zapošljavanja, usavršavanja, razvoja karijere i osobnog razvoja. Prigodno, u tjednu u kojem se obilježavao Dan planeta Zemlje, učenici 3.A i 4.A razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka sudjelovali su u dvije radionice. Tema radionica bila je cjelovito iskorištavanje ostataka staroga kruha te povrća i voća iz kuhinje. Prvo su u utorak, 23.04.2024., učenici 4.A razreda od mljevenog staroga kruha napravili smjesu za američke palačinke, koje su samostalno ispekli pod budnim okom Borisa Markovića, nastavnika ugostiteljsko turističke struke, njihove učiteljice Zorice Car i voditeljice projekta Karoline Ciglar. Palačinke su zatim nadjenuli jagodama i bananama. Peteljke jagoda spremili za sušenje kako bi od njih napravili čaj, a koru od banana stavili u kantu za zalijevanje cvijeća kako bi kroz dva dana dobili hranjivu tekućinu za prihranu biljaka. U četvrtak, 25.04.2024., učenici 3.A razreda su sa svojom učiteljicom Ivom Rogan od starog kruha izradili bruskete s nadjevom od šparoga, rajčice i paprike. Bruskete su odmah nestale pa je Zdravko Semenski, nastavnik Kuharstva, učenicima pokazao kako izraditi pizzu od ostataka povrća, šunke i sira. Djeca su bila oduševljena novim i jednostavnim receptima pa su se mnogi i kod kuće okušali u pripremi zdravih i kreativnih obroka.